SON DAKİKA
Hava Durumu

İnşaat sektörüne yabancı etkisi

Son yıllarda büyük bir artış gösteren ve gayrimenkul fiyatlarını doğrudan etkileyen yabancılara mülk satışı inşaat sektörünü doğrudan etkilemeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2022 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2022 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bbursa.com
İnşaat sektörüne yabancı etkisi

Özellikle büyükşehirlere rağbet gösteren yabancı alıcılar bu bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarının artmasına sebep oluyor. İnşaat sektöründe maliyetlerin artması sebebiyle azalan ruhsat başvuruları da mevcut konutların artmasındaki diğer sebeplerin başında geliyor.
Yabancılara yapılan satışların fiyatlara olan etkisi hakkında açıklamalarda bulunan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, döviz kurlarındaki farklılıktan dolayı yabancıların Türkiye’deki mülk yatırımına olan ilgisinin arttığını ancak bu durumun satış fiyatlarının da artmasına sebep olduğunu belirtti.
Yabancılara yapılan satışların hem ülke ekonomisi hem de inşaat sektörü için oldukça önemli olduğunun altını çizen Aydemir, “Yabancılara yapılan satışlar gayrimenkul sektörü için ciddi bir potansiyeldir. Bu konuda gerek yurt içi gerekse de yurt dışı pazarlama stratejilerini sürekli dinamik tutmalıyız. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken hususların başında inşaat sektörünün de yeni projeler üreterek mevcut konut arzını arttırması geliyor. Ne yazık ki son 3 yılda inşaat ruhsatlarında ciddi bir gerileme gözlemliyoruz. Eğer konut fiyatlarının artışının önüne geçmek istiyorsak yeni projelerin üretilmesine hız vermemiz gerekiyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu üçüncü çeyreğe ilişkin Yapı İzin İstatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı (inşaat izni) verilen yapıların bina sayısı yüzde 8, daire sayısı yüzde 3,8 ve yüzölçümü yüzde 4,7 azaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.